Procesverslaving 2000x510
Game- en gokverslavingen vallen onder een procesverslaving

Procesverslaving

Er zijn twee soorten verslavingen. De meeste mensen spreken het meest over de middelenverslavingen, zoals alcohol en drugs, maar er zijn ook mensen die niet verslaafd zijn aan een middel, maar aan een bepaalde handeling of gedrag. Dit wordt ook wel een procesverslaving, gedragsverslaving of gewoonteverslaving genoemd. Onder procesverslavingen vallen verslavingen aan: gokken, gamen, nieuwe technologieën (bijvoorbeeld smartphones of internet), seks en eten. De procesverslavingen die bij Triora worden behandeld zijn game- en gokverslavingen. 

Het feit dat mensen geen middelen tot zich nemen, maar toch verslaafd kunnen raken laat zien dat verslaving een hersenziekte is. De handelingen geven iemand een dusdanig goed gevoel en maken bepaalde stoffen in de hersens vrij, waardoor iemand niet meer zonder deze handeling kan en verslaafd is. 

Wanneer heeft iemand last van een procesverslaving?

Als iemand steeds vaker het gevoel heeft bezig te moeten zijn met bijvoorbeeld gamen of gokken, hier meer tijd aan besteed dan gewenst, en moeite heeft om te stoppen dan heeft diegene last van een procesverslaving. Het kan ervoor zorgen dat iemand zich erg rusteloos voelt en prikkelbaar is tot dat diegene weer in aanraking komt met de handeling waar aan hij of zij verslaafd is. Hierdoor gaat iemand mogelijk ook andere activiteiten verwaarlozen en ervaart iemand eigenlijk meer problemen dan plezier van de handeling. 

Negatieve gevolgen procesverslavingen

Ondanks dat iemand die verslaafd is aan gokken of gamen geen kater of afkickverschijnselen kan krijgen zijn er wel degelijk negatieve gevolgen van procesverslavingen. Iemand met een procesverslaving loopt evenveel risico op financieel, sociaal en mentaal gebied als iemand met een middelenverslaving. Door een procesverslaving kan iemand grote  financiële problemen krijgen, een gedragsverandering krijgen en gaan liegen, bedriegen en manipuleren om het gamen of gokken te kunnen continueren, problemen op werk of met studie krijgen, of  in relatie met familie en naasten. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de negatieve gevolgen van een procesverslaving als gamen en gokken. Deze kunnen zo hoog oplopen dat iemand geen uitweg meer ziet, maar een procesverslaving is goed te behandelen, een leven zonder deze handelingen is mogelijk. 

Procesverslaving

Behandeling procesverslaving

De behandeling van een game- of gokverslaving is hetzelfde als die van een middelenverslaving. Het gaat bij verslaving namelijk niet perse om het middel of de handeling zelf, maar het uiteindelijke gevoel dat het iemand geeft. Het gaat er om dat iemand door de middelen of de handelingen niet meer het leven kan leiden dat hij of zij wilt leiden. Het Triora Model kan mensen helpen weer grip op hun leven te krijgen door de inzet van een combinatie van een medisch, psychiatrische behandeling met modules gebaseerd op de door de gedragswetenschap ontwikkelde behandelvormen van de reguliere verslavingszorg.

Triora biedt een dagbehandeling en individuele ambulante hulp bij verslaving in Oostmalle. Mocht de ambulante behandeling van Triora in Oostmalle niet voldoende hulp bieden dan kunnen wij iemand toeleiden naar klinische behandeling in een van onze klinieken in Spanje of in Nederland. Bekijk al onze locaties. De behandeling van Triora is vooralsnog private zorg. Na de intake zal, afhankelijk van wat het behandelaanbod moet zijn, een passende prijsopgave worden gedaan. 

Heeft u last van een procesverslaving?

Vraagt u zich af of uw gok of gamegedrag uit de hand loopt? Doe gratis en vrijblijvend de gokverslavingstest of gameverslavingstest en kom er achter of u mogelijk last heeft van een procesverslaving. U kunt uzelf ook direct aanmelden.Gameverslaving 172x225.JPG
Doe onze gameverslaving test en ontdek of u verslaafd bent aan gamen.

- Doe de gameverslaving test

Naar de gameverslaving test
Gokken 172x225 DSC 0701.JPG
Doe onze gokverslaving test en ontdek of u verslaafd bent aan gokken.

- Doe de gokverslaving test

Naar de gokverslaving test
wouter
'Overdag de vriendelijke aardige jongen, ‘s nachts alleen maar bezig met iedereen die in de weg staat. Je hebt er alles voor over.'

- Wouter

Bekijk zijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- van onze Nederlandse patiënten

Bekijk waarderingen

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Dichtbij huis in een rustige bosrijke omgeving