Chris verslaving
Verslavingsproblemen kunt u niet in uw eentje oplossen

Cocaïneverslaving

Cocaïne is enorm verslavend. Iedereen die langdurig gebruikt kan vroeg of laat een cocaïneverslaving ontwikkelen.

De effecten van cocaïne zijn niet te onderschatten: slapeloosheid, angsten, psychosen, hoge bloeddruk, hartklachten en een kapotte neus. Niet voor niets wordt cocaïne ook ‘De Witte Sloper’ genoemd. Een cocaïneverslaving is op den duur een dodelijke ziekte.

Cocaineverslaving

Waarom is cocaïne verslavend?

Het gebruiken van cocaïne zorgt ervoor dat er meer dopamine vrij komt in de hersenen. Dopamine heeft invloed op het beloningssysteem in de hersens en stimuleert genot en vreugde. Een verhoging van het dopaminegehalte in de hersenen leidt dus tot een verhoogd gevoel van plezier. Als iemand cocaïne blijft gebruiken en mogelijk last heeft van een cocaïneverslaving, proberen de hersens het dopaminegehalte op een natuurlijke manier weer in balans te brengen en gaan dus minder dopamine produceren. Hierdoor heeft iemand meer cocaïne nodig om hetzelfde dopamine niveau te bereiken.

Waarom is cocaïne gevaarlijk?

Cocaïneverslaving is een chronische, progressieve hersenziekte en kan er zelfs voor zorgen dat iemand overlijdt. Het gebruiken van cocaïne samen met andere drugs of alcohol zorgt ervoor dat de gezondheidsrisico's toenemen. Cocaïne is psychologisch een van de meest verslavende drugs. Het verlangen naar meer cocaïne of het verminderen van bepaalde afkickverschijnselen van coke kan leiden tot een overdosis door een gebruiker. 

Wat veroorzaakt een cocaïneverslaving?

Cocaïneverslaving kan veroorzaakt worden door een combinatie van verschillende biologische (genetische), psychologische en sociale factoren. Denk hierbij aan: groepsdruk, een slechte opvoeding of gemakkelijk toegang tot het verkrijgen van drugs. Het is niet noodzakelijk om de oorzaak van een cocaïneverslaving te weten, alvorens deze te behandelen. Een brand moet je blussen, ook al weet je de oorzaak niet. 

'Verslaving heeft voor mij te maken met een behoefte aan geborgenheid en veiligheid. Het klinkt misschien heel tegenstrijdig, want de acties waar ik uiteindelijk in terechtkomt – het gevolg van mijn acties van actieve verslaving houd in dat ik in totaal isolement terechtkom en die veiligheid en geborgenheid niet meer krijg. En dat is heel tegenstrijdig. Maar die behoefte is er wel.' Het verhaal van Chris over: overgave, vertel het me maar. 

Cocaïnegebruik

Gebruikers van cocaïne zijn niet meer de persoon die ze in eerste instantie waren; ze worden gespannen, geïrriteerd en egoïstisch. Relaties kunnen hierdoor onder druk komen te staan. Ook de maatschappelijke gevolgen zijn enorm. Wie meer gaat gebruiken komt voor steeds hogere kosten te staan. Met een doorsnee inkomen is een gemiddelde cocaïneverslaving niet meer te betalen. Dat heeft tot gevolg dat cocaïneverslaafden op den duur alles kwijt raken wat ze bezitten. Veel cocaïneverslaafden belanden in de criminaliteit.

Behandelen van uw cocaïneverslaving

Triora biedt een zeer succesvolle behandeling voor cocaïneverslaving. Het Triora Model, heeft een unieke benadering van verslaving en bestaat uit een combinatie van de door gedragswetenschap ontwikkelde behandelvormen. Als u denkt een probleem te hebben met cocaïne, ga dan niet alleen verder. Verslavingsproblemen kunt u niet in uw eentje oplossen. Triora biedt een dagbehandeling en individuele ambulante hulp bij verslaving in Oostmalle. Mocht de ambulante behandeling van Triora in Oostmalle niet voldoende hulp bieden dan kunnen wij iemand toeleiden naar klinische behandeling in een van onze klinieken in Spanje of in Nederland. U kunt zich direct aanmelden bij Triora. Twijfelt u? Vul dan de cocaïne verslavingstest in.

Wij hebben groot respect voor diegenen die de keuze maken om hun cocaïnverslaving aan te pakken. Vanaf het moment dat u zich aanmeld bij Triora voor een cocaïneverslaving zult u merken dat u er niet alleen voor staat. Een aantal medewerkers uit ons team weet uit eigen ervaring wat het is om hulp nodig te hebben. Wij bieden u een veilige plek, waar u in alle vrijheid aan uw probleem kunt werken. Uw familie kan betrokken worden bij uw behandeling als dat nodig of gewenst is. 

'Die obsessie, het allesoverweldigend verlangen, dat is zo groot om toch te willen gebruiken. Om toch die ene kick te krijgen. Die ene high te krijgen die ik de eerste keer misschien heb gehad en die later nooit terug zal komen.' Bekijk of lees het verhaal van Chris: overgave, vertel het me maar. 

Laat u helpen met uw cocaïneverslaving

Neem de eerste stap naar een leven zonder cocaïne en maak nu een afspraak bij Triora. De behandeling van Triora is vooralsnog private zorg. Na de intake zal, afhankelijk van wat het behandelaanbod moet zijn, een passende prijsopgave worden gedaan. 

Cocaïneverslaving feiten en cijfers

  • Naar schatting hebben ongeveer 15,6 miljoen Europeanen ooit cocaïne geprobeerd.
  • In Europa is cocaïne na cannabis de meest gebruikte drugs.
  • Ongeveer 2,3 miljoen jongvolwassenen tussen 15 en 34 jaar (1,9% van deze leeftijdsgroep) hebben in 2015 cocaïne gebruikt.
  • Uit de beschikbare cijfers blijkt dat de meeste cocaïne Europa binnenkomt via landen in Zuid- en West-Europa en dat in Spanje, België, Nederland, Frankrijk en Italië 86% van de totale hoeveelheid cocaïne in 2012 in beslag werd genomen.
  • in 2013 hebben ongeveer 6000 patiënten voor het eerst hulp gezocht voor een cocaïneverslaving. De heflt van de patiënten komen uit de UK, de andere helft komt uit Spanje, Frankrijk en Nederland.

Bron: Europees Drugsrapport, trends en ontwikkelingen, Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving, 2015. michel
“Het gaat over de kern weer vinden, je eigen zijn weer ontdekken, wat ik dus ook heb mogen doen...”

- Michel, medebedenker Triora model

Bekijk de video
Vincent widget blue
'Ik heb geen zin om drugs te gebruiken. Ik heb andere manieren om nu om te gaan met gevoelens of emoties, gebeurtenissen die er op mijn pad komen.'

- Vincent

Bekijk mijn verhaal
ben
“Al je relaties, die werken niet. Lichamelijk ben je ook niet top. Ik heb nooit gezien dat het spelen met vuur is...”

- Ben

Bekijk de video

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- van onze Nederlandse patiënten

Bekijk waarderingen

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Dichtbij huis in een rustige bosrijke omgeving