Toos experiencias header 2000x510
Steeds meer ouderen kampen met een alcoholprobleem

Alcoholprobleem bij ouderen

Ouderen en een alcoholprobleem is een combinatie die steeds vaker voorkomt. Problemen met alcohol komen veel voor in België. Het treft allerlei verschillende soorten mensen: mannen, vrouwen, jong en oud. Steeds vaker gaat het om ouderen met een alcoholprobleem.

De babyboomers: hard werken en sociaal drinken

Een alcoholprobleem komt vaak voor bij de 'babyboomers', wellicht herkent u die term wel of behoort u zelf ook tot de babyboomers. De generatie die na de oorlog hard heeft gewerkt, veel gespaard en die vaak vervroegd met pensioen is gegaan. De (vervroegde) pensionering speelt vaak een grote rol bij het alcoholprobleem: men hoeft niet meer de volgende dag fris en monter op hun werk te zijn en ineens heeft men veel vrije tijd. Een term die bij deze generatie ook wel bekend in de oren zal klinken is het sociaal drinken.

Alcoholprobleem ouderen

Sociaal drinken

Sociaal drinken is iets wat vroeger veel gebeurde. Richting het eind van de middag werd er onder de werkuren al begonnen met een wijntje of een biertje. Na werktijd ging dit door en werd het vaak erg laat. Het drinken was, en is nog steeds, sociaal geaccepteerd. Toch is het bij velen, van die generatie, van de gezellige borrel overgegaan in problematisch drankgebruik.

Ouder worden en alcoholprobleem

Hoe ouder u wordt, hoe sterker de reactie van alcohol op het lichaam is. Dat is ook de reden waarom u naarmate de leeftijd vordert ook niet meer dezelfde hoeveelheden kunt drinken als dat u vroeger dronk. De reactie van het lichaam wordt heftiger, omdat de stofwisseling trager word. De alcohol gaat dus minder makkelijk het lichaam uit en er is dus  minder alcohol nodig voor hetzelfde effect, als dat van vroeger. 
Daarnaast veranderen er een hele hoop dingen wanneer u ouder wordt. Zo kan het zijn dat u vaker ziek wordt, mensen in uw omgeving ziek worden of wegvallen en kan het voorkomen dat u zich eenzaam voelt. Dat ene wijntje bij het eten of het advocaatje tijdens de borrel wordt dan langzaam meer en de alcohol wordt dan gezien als een oplossing voor alle (negatieve) veranderingen in de omgeving.

Schaamte voor alcoholprobleem

Vroeger werd er vaak gedaan alsof er niets aan de hand was. Praten over problemen en conflicten was helemaal een taboe. Tegenwoordig is het veel meer erkend dat alcohol daadwerkelijk een probleem kan zijn en hoeft u zich er zeker niet voor te schamen. Er zijn veel mogelijkheden waardoor u op een laagdrempelige manier in aanraking kunt komen met professionele hulpverlening. De vooroordelen die ouderen vaak ook hebben over een verslavingsinstelling, ‘waar alleen maar junkies zitten’, zijn onterecht. Wanneer men eenmaal in behandeling is bij Triora valt dit bezwaar snel weg: medepatiënten blijken hele gewone mensen te zijn.

Professionele hulp

Bij Triora merken we dat de groep ‘ouderen’ vaak zeer succesvol de behandeling van een alcoholprobleem afrond. Veel oud-patiënten weten na hun behandeling weer een gelukkig en zinvol nuchter leven op te bouwen. Zij (h)erkennen ook dat verslaving een (chronische) ziekte is die u niet alleen aan kan. Triora biedt hulp en werkt met een gespecialiseerd team. U vindt Triora in Oostmalle (provincie Vlaanderen). Triora biedt in Oostmalle een dagbehandeling en individuele ambulante behandeling. Mocht de ambulante behandeling van Triora in Oostmalle niet voldoende hulp bieden dan kunnen wij iemand toeleiden naar klinische behandeling in een van onze klinieken in Spanje of in Nederland. Bekijk al onze locaties. De behandeling van Triora is vooralsnog private zorg. Na de intake zal, afhankelijk van wat het behandelaanbod moet zijn, een passende prijsopgave worden gedaan. 

Twijfelt u of u last heeft van een alcoholprobleem? Doe dan hier de alcoholtest. Direct aanmelden kan ook, via onderstaande button. Wanneer u zich aanmeldt bellen wij u uiterlijk de eerstvolgende werkdag op.



ted
'Ik heb 40 jaar gedronken. Ik denk dat de eerste 20 jaar wel aangenaam waren...'

- Ted

Bekijk zijn verhaal
toos2
Met kerst werd Toos om 7 uur ’ s ochtends wakker, zonder kater zong zij kerstliedjes met haar kleinzoon. 'Ik voelde me dankbaar. Het was oprechte dankbaarheid...'

- Toos

Bekijk haar verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- van onze Nederlandse patiënten

Bekijk waarderingen

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Dichtbij huis in een rustige bosrijke omgeving