Vincent 2000x510
Vincent, ervaringsdeskundig counselor bij Triora in Oostmalle

Vincent: ervaringsdeskundig counselor Triora Vlaanderen, Oostmalle

Vincent vertelt over zijn verslaving aan cannabis en cocaïne. Zijn verslaving is gestart toen hij 12 jaar oud was, doordat hij zeer heftig gepest werd op school, van uitschelden tot in elkaar slaan. Gedurende 5 jaar lang gebruikte hij cannabis en cocaïne.

Vincent noemt verslaving een pure hel. Door de hele periode is hij bang geweest en heeft hij zich niet thuis gevoeld, hoorde hij nergens bij. Hij heeft een 'alter-ego' gecreëerd, terwijl daaronder een super angstige en onzekere Vincent zat. Hij voelde zich machteloos en kwam op een punt dat hij echt wilde stoppen, maar het hem niet zelf lukte. Hij heeft zijn herstel gevonden in Zuid-Afrika en met behulp van zelfhulpgroepen. Hij kan zijn eigen ervaring nu inzetten als ervaringsdeskundig counselor bij Triora. 

Niet in de gelegenheid het filmpje te bekijken? Hieronder staat het transcript.

Vincent: Ik kon niet met drugs leven, maar ook niet zonder. Als ik drugs gebruikte kwam ik in de problemen. Had ik heel veel verdriet, veel pijn en moest ik meer gebruiken. Als ik zonder drugs  moest leven, had ik zo een craving dat mijn lichaam stopte met functioneren.

Ik werd heel hard gepest op school. Met gepest bedoel ik tot slaan toe. Dan ben ik eigenlijk iets gaan zoeken dat mij verdooft. Ik ben van mijn 12 tot 17 jaar verslaafd geweest aan cannabis en cocaïne. Het eerste jaar is dat elke week, maar nadien komen de problemen van verslaving ook naar boven.

Ik gebruikte dagelijks cannabis en cocaïne. Door gebruik komen er zoveel problemen op u af dat je begint te liegen, begint te bedriegen, te stelen door al deze zaken. Ik kende één methode dat voor mij werkte en dat was drugs gebruiken. Voor het liegen ging ik dus drugs gebruiken. Voor het stelen ging ik opnieuw drugs gebruiken. Je zit op een gegeven moment in een koker waar je niet meer uit geraakt. Dat is eigenlijk wat verslaving doet. 

Ik wou absoluut geen hulp. Ik was absoluut niet bereid om clean te worden. Vooral mijn moeder is hulp gaan zoeken. Op mijn 17e zijn we iemand tegen het lijf gelopen. Die stuurt mensen naar Zuid-Afrika, naar een verslavingskliniek. Dat is ook met mij gebeurd. 

Ik  ben op mijn 17e naar een verslavingskliniek gegaan en ik ben daar clean geworden. Ik  ben ook terug gekomen naar België. Ik ben blijven drinken, alcohol  blijven drinken. Ik dacht dat dat voor mij geen verslaving was. 

Ik ben na 8 maanden opnieuw alles kwijt geraakt. Toen heb ik zelf beslist: hier moet iets veranderen, want hier sterf ik aan. Het was een heel erg moeilijk proces om clean te worden. Het is een patroon dat ik 5 jaar heb gedaan. Voor elk probleem dat er kwam gebruikte ik drugs. En dan is er plots geen drugs meer, of wil je geen drugs meer gebruiken. 

Ik moest nieuwe manieren zoeken om met gevoelens om te gaan. Dus het eerste jaar was het niet gemakkelijk, maar ik heb het overleefd. Nu is het voor mij …. Ik heb geen zin om drugs te gebruiken. Ik heb andere manieren om nu om te gaan met gevoelens of emoties, gebeurtenissen die er op mijn pad komen. 

Ik ben nu ook gediplomeerd coach. Ik wil mijn ervaring delen om mensen clean te maken. Zodat deze mensen opnieuw een gelukkig leven kunnen leiden, en een goed leven. Verslaving is iets dat zeer zeer moeilijk is. Je leeft in een echte hel. Dat is heel belangrijk. Ik accepteer volledig dat ik verslaafd ben. Dus ik kan niet eentje gebruiken. Ik kan niet één pintje drinken, niet één jointje smoren, één lijntje gebruiken, één pilletje nemen. Ik kan dat niet. Ik heb het 5 jaar geprobeerd om eentje te doen, en het is me niet gelukt.  

Ervaringsverhalen

Op de pagina Ervaringen kunt u meer ervaringsverhalen bekijken en lezen. 

Reageren op dit filmpje?

Wilt u reageren op dit filmpje? Dat kan op ons YouTube kanaal. Onder het filmpje is ruimte voor reacties.Chris widget blue
'Onze zoon Vincent is verslaafd. Hij is van kinds af aan heel erg gepest geweest op school en hij heeft dan altijd verborgen gehouden voor ons, want hij wilde ons niet ongelukkig zien.'

- Chris

Bekijk mijn verhaal
marco
'Het was eigenlijk heel normaal voor jongens waar ik mee omging om te gaan blowen.'

- Marco

Lees mijn verhaal
Manon
'Het bleek dat karaktertrekken van mij ook een rol hadden gespeeld bij het in stand houden van zijn verslaving.'

- Manon

Lees mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- van onze Nederlandse patiënten

Bekijk waarderingen

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Dichtbij huis in een rustige bosrijke omgeving