Anonieme Alcoholisten
Anonieme Alcoholisten: ervaringsdeskundigen helpen elkaar in groepsverband

Anonieme Alcoholisten

Anonieme Alcoholisten (AA) is een zelfhulpgroep waarin mensen met een alcoholprobleem elkaar helpen om nuchter te blijven. Dit doen ze door in meetings over hun verslaving en hun leven te spreken. Dit met behulp van het 12 stappen programma.​

De AA is in 1935 in Amerika ontstaan, toen een arts en een beurshandelaar – beide alcoholist – merkten dat ze de drank konden laten staan door met elkaar over hun probleem te praten. Dat was nogal opmerkelijk: beide hadden al een lange geschiedenis van bezoeken aan artsen, psychiaters en andere hulpverleners, zonder succes. Op grond van hun ervaring besloten ze andere alcoholisten erbij te betrekken en daarmee werd de eerste AA-groep gevormd. Aan de hand van de ervaringen van die eerste AA-ers werd het 12 stappenprogramma opgesteld. De werkwijze van AA bleek zeer succesvol; al snel kwamen er groepen over de hele wereld. In België zijn de Anonieme Alcoholisten sinds 1953 actief. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan twee miljoen leden. Het programma is overgenomen door allerlei andere groepen van verslaafden en anderen die hun gedrag willen veranderen. In België bestaan onder meer de Narcotics Anonymous, en Al-Anon/Alateen (voor familieleden van alcoholisten). Het twaalfstappen programma is waarschijnlijk het meest succesvolle herstelprogramma ooit.

Zelfhulpgroep: Anonieme Alcoholisten (AA)
'​De werkwijze van AA bleek zeer succesvol'

Toelating Anonieme Alcoholisten

Volgens de tradities van deze groepen maak je zelf uit of je daar thuis hoort: de enige toelatingseis is dat je bereid bent je probleem aan te pakken. Anonimiteit is erg belangrijk: er zijn geen ledenlijsten, de deelnemers kennen elkaar alleen bij de voornaam. De groepen voorzien in hun kosten door middel van zelf bedruipend te zijn. Alles wat in de groepen verteld wordt blijft ook daar. Om een groep te kunnen vinden die bij u past kunt u een aantal groepen bezoeken. Een overzicht van de adressen, tijden en plaatsen van de verschillende AA-groepen.

De Anonieme Alcoholisten is onder het grote publiek vooral bekend uit Amerikaanse speelfilms en TV-series. Vaak geven deze een redelijk realistisch inkijkje in deze groepen.

Drinkt u te veel?

Meld u direct aan bij Triora of doe de alcoholtest.edwin
'Ik heb zelf mijn herstel gevonden bij AA en werkte als ervaringsdeskundig medewerker bij Triora.'

- Edwin

Bekijk mijn verhaal
toos2
'Zeker als ik een bui had waarin ik dronk, dat er agressie bijkwam, heb ik de meest vreselijke dingen gedaan.'

- Toos

Bekijk mijn verhaal
ted
''Op het laatst van mij verslaving dronk ik onmiddellijk als ik wakker werd.'

- Ted

Bekijk mijn verhaal

2020 waarderingscijfer 8 6

'8.6 tevredenheid'

- van onze Nederlandse patiënten

Bekijk waarderingen

Triora model

De verslavingszorg van Triora is een van meest succesvolle behandelingen voor verslaving. Ons unieke Triora model richt zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal herstel. We besteden ook veel aandacht aan zingeving en spiritualiteit. Wij helpen mensen op weg naar een prettig en zinvol leven zonder gebruik van verslavende middelen. U bent zelf degene die de keuzes maakt.

2017 03 NL Bio Psycho Social MeaningfulLife
  • 97% van onze voormalige patiënten beveelt ons aan
  • Nauwelijks wachttijden
  • Dichtbij huis in een rustige bosrijke omgeving